pondělí 21. ledna 2008

Povolené potraviny vs. zakázané potraviny

Povoleno: libové maso, pstruh, losos, margarín, máslo, rostlinné oleje, nízkotučné mléčné výrobky, netučné druhy sýrů (doporučuji Cottage sýr, Appetito linia, eidam 30%), zakysaná smetana, mrkev, hlávkový salát, celer, sterilizovaná kukuřice, jablka, broskve, banány, třešně, meruňky, já si občas dávám i ananas (tzv. přirizeně enzymatická potravina - obsahuje bromelain - tráví proteiny), bramborová kaše, brambory, rýže, bezvaječné těstoviny, noky, džusy (dobře doplní energii, některé druhy poskytují současně i minerály a vitamíny), já si také mohu dovolit dát pomeranč či mandarinku (nejím ale slupky), pšeničný, žitný, smíšený chléb, pečivo převážně bílé, vejce jen jedno a to do pokrmu, někdy si také dopřávám kompotované ovoce, rajčata (pozor na zrníčka), kiwi (pozor - stejné jako u rajčat). Tvaroh nízkotučný nejím samotný, ale přidávám do pokrmů. Vhodný je kefír. Dětská výživa jablková, meruňková či broskvová. Pro doplnění bakteríí dobré pít Actimel (Actimel bílý slazený se sníženým množstvím tuku). K doplnění železa si dávám sušené meruňky. Pro uklidnění slinivky je možné cucat speciální lékořicové bonbonky (prospívají i žaludku). Dobré je užívat B-komplex, zvláště vitamín B12 (chrání žaludeční sliznici) - navíc B-komplex obecně podporuje chuť k jídlu, takže se jím nic nezkazí.

Zakázáno: Nejprve bych podotkla alkohol. Ten tedy v žádném případě. Dále tučné druhy masa (vnitřnosti apod.) - nejím červené maso, takže v této oblasti nemůžu zcela radit. Co se týče ryb, tak ne makrelu, rybičky kyselé, v oleji. Žádné sádlo, majonézu (nahrazuji bílým jogurtem či tofunézou). Tučné mléko, smetana, šlehačka, čokoláda ( tou občas zhřeším). Dále často je špatně snášena paprika, nadýmavá zelenina: brokolice, květák, kapusta, zelí, ředkvičky. Rajčata raději pasírovaná. Z ovoce se nesmí angrešt, borůvky, jahody, hroznové víno, meloun, fíky, datle (obsahují pecičky), semena a ořechy. Zakázané jsou hranolky, opékané brambory (dělám si je téměř nasucho na plechu), kynutá těsta (zvláště ta čerstvá), knedlíky. Celozrnné druhy pečiva, lístkové a linecké těsto. Pozor na kečup a hořčici. Nepít sodové vody (nebo nechat alespoň vyprchat Co2), zákaz černé kávy (můžete zkusit meltu). Nesmí se fritovat, smažit (pokud ano, tak na téměř suché pánvi).

Žádné komentáře: