Povoleno: libové maso, pstruh, losos, margarín, máslo, rostlinné oleje, nízkotučné mléčné výrobky, netučné druhy sýrů (doporučuji Cottage sýr, Appetito linia, eidam 30%), zakysaná smetana, mrkev, hlávkový salát, celer, sterilizovaná kukuřice, jablka, broskve, banány, třešně, meruňky, já si občas dávám i ananas (tzv. přirizeně enzymatická potravina - obsahuje bromelain - tráví proteiny), bramborová kaše, brambory, rýže, bezvaječné těstoviny, noky, džusy (dobře doplní energii, některé druhy poskytují současně i minerály a vitamíny), já si také mohu dovolit dát pomeranč či mandarinku (nejím ale slupky), pšeničný, žitný, smíšený chléb, pečivo převážně bílé, vejce jen jedno a to do pokrmu, někdy si také dopřávám kompotované ovoce, rajčata (pozor na zrníčka), kiwi (pozor - stejné jako u rajčat). Tvaroh nízkotučný nejím samotný, ale přidávám do pokrmů. Vhodný je kefír. Dětská výživa jablková, meruňková či broskvová. Pro doplnění bakteríí dobré pít Actimel (Actimel bílý slazený se sníženým množstvím tuku). K doplnění železa si dávám sušené meruňky. Pro uklidnění slinivky je možné cucat speciální lékořicové bonbonky (prospívají i žaludku). Dobré je užívat B-komplex, zvláště vitamín B12 (chrání žaludeční sliznici) - navíc B-komplex obecně podporuje chuť k jídlu, takže se jím nic nezkazí.
Zakázáno: Nejprve bych podotkla alkohol. Ten tedy v žádném případě. Dále tučné druhy masa (vnitřnosti apod.) - nejím červené maso, takže v této oblasti nemůžu zcela radit. Co se týče ryb, tak ne makrelu, rybičky kyselé, v oleji. Žádné sádlo, majonézu (nahrazuji bílým jogurtem či tofunézou). Tučné mléko, smetana, šlehačka, čokoláda ( tou občas zhřeším). Dále často je špatně snášena paprika, nadýmavá zelenina: brokolice, květák, kapusta, zelí, ředkvičky. Rajčata raději pasírovaná. Z ovoce se nesmí angrešt, borůvky, jahody, hroznové víno, meloun, fíky, datle (obsahují pecičky), semena a ořechy. Zakázané jsou hranolky, opékané brambory (dělám si je téměř nasucho na plechu), kynutá těsta (zvláště ta čerstvá), knedlíky. Celozrnné druhy pečiva, lístkové a linecké těsto. Pozor na kečup a hořčici. Nepít sodové vody (nebo nechat alespoň vyprchat Co2), zákaz černé kávy (můžete zkusit meltu). Nesmí se fritovat, smažit (pokud ano, tak na téměř suché pánvi).
pondělí 21. ledna 2008
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Žádné komentáře:
Okomentovat