Především stravou. Je důležité dodržovat dietní opatření - omezit tuky a cukry. Tuky jsou tráveny pomocí lipázy, cukry pomocí amylázy (zjednodušeně). Neprodukuje-li slinivka dostatek těchto enzymů, je strava špatně a nedostatečně trávena. Vzhledem k záteži, které musí trávicí orgány vynaložit na roztrávení potravy, dojde k vyloučení většího množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku, což mimojiné může způsobovat pálení žáhy.
Při dodžování slinivkové diety je velmi důležité nepít alkohol!!!
Strava by měla být dosti energeticky hojná (aby nedocházelo k dalšímu úbytku váhy), bez přepalovaných tuků (úprava v páře, vodě), s omezením tuků. Dobré je rozdělit si jídlo na několik porcí denně, abychom trávicí trakt zbytečně nepřetěžovali.
pondělí 21. ledna 2008
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
1 komentář:
Můžu se zeptat? Jídlo musí být vždycky čerstvé uvařené nesmí se ohřívat?
Okomentovat